Акцент: 3D оригами


Жанрът 3D  оригами е известен още като китайски модулни оригами - доста логично, защото това си е наистина китайски труд. Въпреки многото части, които се изискват за направата им обаче, тези оригами стават все по-популярно хоби и занимание на много хора. Е, крайно време беше и аз да им обърна повече внимание.

Какво трябва да знаете за този тип оригами, ако досега не сте се сблъсквали с тях? Дори за най-обикновения модел ще ви трябват в най-добрия случай десетки части, обичайно стотици. Т.е. ще мине известно време, докато нагънете всички елементи и сте готови да сглобите някаква фигура. За сметка на това пък въпросните елементи се сгъват много лесно и бързо. Затова при този тип оригами най-важно е постоянството - просто не се отказвайте по средата на пътя.

Досега в блога съм публикувала постове как да си направим лебед и кактус - два модела, които съм пробвала и които доста харесвам. Ще си призная обаче, че 3D оригамите не са ми най-любимите и малко ме отегчават, затова и не съм се занимавала твърде много с тях. За сметка на това пък съм понатрупала някои линкове, които сега ще споделя с 3D ентусиастите. Ако вече знаете как да правите и съединявате частите, направо преминете надолу. Начинаещите ще е добре да посетят този пост, за да се ориентират.

За 3D оригами моделите трудно се правят диаграми и графики, затова ви препоръчвам да търсите видео инструкции или снимки, по които да се ориентирате. В общи линии, свикнете ли с метода и техниката на сглобяване, можете и сами да измисляте модели.
Добри канали за 3D оригами в YouTube са тези на Julia Zhu и Janessa, където ще намерите клипчета с инструкции, както и доста полезни туториали как да разчитате 3D диаграми, как да правите по-бързо и лесно частите и т.н. Инструкции можете да ползвате и от моя плейлист How to: 3D origami.
Ако предпочитате снимки и диаграми, попадала съм и на книги, ето линкове за две от тях - книга 1; книга 2. В руския сайт Страна Мастеров също ще намерите доста инструкции за най-различни модели и дори да не разбирате руски (като мен), няма да имате особени проблеми с изпълнението им. Като цяло има доста руски сайтове, които се занимават с оригами и други хартиени хобита, така че те са надежден източник на информация и инструкции.
Ако пък искате пример за подражание, разгледайте творбите на Adrian - този човек не престава да ме изумява с всеки следващ лебед. Естествено, има и много други достойни за похвала творци, така че ако ви се плакне око, deviantart и flickr са подходящи места за търсене на снимки.

Надявам се, че краткият ми акцент ви е бил полезен, и не забравяйте да споделите своите творения, въпроси, идеи и коментари. :)