10.02.2010 г.

Въведение в правенето на 3D оригами


Едва ли ви звучи правдоподобно, но правенето на тези красавци е възможно дори за начинаещи пейпъркрафтаджии и оригамисти. Проблемът е, че изискват много части и много свободно време, но пък никой не е казал, че трябва да станат за един ден (то е като плетенето - днес малко, утре още по-малко...).
Така или иначе, резултатът е впечатляващ, затова си заслужава да се пробвате. Като начало давам инструкции за сгъване на отделните елементи и сглобяване на класически лебед. Имайте предвид обаче, че при повече тренинг и изобретателност можете да си сглобите абсолютно всичко. В бъдеще ще се спра и на други модели, но засега мисля, че лебедът е добро начало.


В началото бе... The Unit!
3D оригамите се изграждат от множество вмъкващи се един в друг елементи, които се сгъват бързо и лесно от правоъгълен лист хартия. Обичайните размери на правоъгълника са 3,7 х 5,2 см. Странен размер, знам... Това се получава при разделянето на лист с размер А4 на 32 правоъгълника. Ето и клипче как стават нещата:

В случай че не сте видели добре сгъването, ето и диаграма:

origami  Сгънете наполовина. swan origami Сгънете половината на половина и отгърнете обратно.
swan origami Сгънете горните ръбове надолу, водейки се по сгъвката в средата. swan origami Обърнете. Сгънете левите и дестните ъгли нагоре.
swan origami Сгънете "излишните" краища нагоре, така че да се получи триъгълник. swan origami Сгънете по средата, така че да се получи още по-малък триъгърник.
swan origami Това беше цялата философия. Получавате две "крачета" с два "джоба" в задната част.

 
Ready for action!
Остава ви само да започнете да правите фигури. Долното клипче ще ви припомни как се сгъват елементите и ще ви даде инструкции как да си направите класически лебед от 484 части - или това са 16 листа А4, нарязани на правоъгълници. Не се отчайвайте от бройката елементи, които трябва да сгънете - както видяхте, стават лесно и бързо.


Източници: www.opane.com, www.youtube.com

13 коментара:

  1. Отделните части не се лепят, нали?

    ОтговорИзтриване
  2. Не. Биха могли, но не е препоръчително, защото после лебедът не може да бъде дооформен.

    ОтговорИзтриване
  3. Екстра. Ще го почвам :)

    ОтговорИзтриване
  4. добре,как се правят 484 части като тук са дадени само 512 части???

    ОтговорИзтриване
  5. Звучи така, сякаш 512 е по-малко от 484...
    Или се режат 16 листа А4 и има остатък, или се режат 15 листа и бройката се допълва с 4 отделно изрязани правоъгълника.

    ОтговорИзтриване
  6. направих го и е адски якотоооо !!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Радвам се, че лебедът ви се харесва толкова. Мятайте и по някоя снимка на произведенията си. ;)

    ОтговорИзтриване
  8. A kolko 4asti trqbwa da e 1 krag

    ОтговорИзтриване
  9. В клипчето са указани всички необходими бройки. Основните нива на лебеда се правят от по 30 части; "гнездото" е от два кръга - 40 и 65 части.

    ОтговорИзтриване
  10. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=278074735556949&set=a.157215954309495.32182.100000632732257&type=3
    eto go i moq lebed :)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте,направих ''лебеда''и стана страхотен!Искам да ви попитам и за други начини за сгъване тоест,да не са само от триъгълници а и с друга форма,която после да сглобявам.Благодаря за отговора предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че лебедът ви е харесал! Ако се интересувате от още 3D оригами, които се изработват по същия начин, погледнете Акцентът на блога.
      За други типове модулни оригами просто разгледайте блога и вижте какво ще ви хареса - има много и различни типове, които се правят от различни по вид части. Можете да потърсите и уроци в YouTube или www.origamite.com.
      Надявам се да съл била полезна!

      Изтриване