Материали и магазини

Всеки, който се занимава с оригами, дори да е само единичен интерес, а не постоянно хоби, задава въпросът: "Не трябва ли да ползвам специална хартия и къде да си намеря такава?". Да, специална хартия наистина има, при това различни видове, но не трябва да се ограничавате само с нея. Много голям брой оригами са напълно осъществими с обикновена принтерна хартия, цветни кубчета за бележки или дори скрап (списания, брошури, касови бележки, билети и т.н.).
Все пак тук ще се опитам да ви дам някои насоки при купуването на хартия с цел правене на оригами. Акцентът ми ще падне върху възможностите за намиране на такава онлайн, във вериги магазини и в София - ако сте от друг град и знаете някое по-специално местенце, пишете ми на nefer_et[@]abv.bg, за да го добавя.

Ако се интересувате по-скоро от хартия за пейпъркрафт модели, прегледайте този блог пост.


Каква хартия да използвам за моите оригами?
Ако следвате някои от инструкциите в настоящия блог, имайте предвид, че в почти всички случаи използвам принтерна хартия за изработка на описваните модели. Ако дадено оригами изисква по-различен материал, непременно отбелязвам това в самия пост.

Ако следвате схема или видео от друг сайт, предгледайте бележките, описанието и коментарите им (ако има такива), в случай че не сте сигурни каква хартия е най-добре да използвате. За по-детайлни модели, например, принтерната не е особено подходяща, тъй като е доста твърда и при наслояване се работи трудно с нея. За модулни оригами, от друга страна, е чудесна в 9 от 10 случая.

При немалко оригами има значение дали хартията е едноцветна или двустранна. Типичната хартия за оригами е цветна от едната страна и бяла от другата, като има и "по-така" комплекти с цветен гръб и лице с различни щампи (точки, завъртулки, цветя и т.н.). В някои случаи, когато моделът изисква такава хартия, можете да използвате гланцово блокче, но имайте предвид, че лъскавата хартия е тънка, лесно се къса и мачка и затова невинаги е удобна за работа.


Къде да си купя хартия за оригами?
Говорейки за принтерна хартия, лично аз препоръчвам пакетите на Office 1 Superstore - техните цветни кубчета са в повечето случаи идеални квадрати, да не говорим колко цветови гами предлагат (наситени и пастелни). Ако си вземете пакет А4, можете сами да определяте големината на хартията - оразмеряването и разянето са досадни, но пък си заслужава.
Друго място, при това доста изгодно като цена, са магазините JUMBO. Личният ми опит е показал, че обикновено имат хубави цветни пакети А4, но кубчетата им не са толкова добри (тънка хартия и неправилни квадрати).

Ако искате да пробвате същинска хартия за оригами, първо си пригответе добра сума, защото не е от най-евтините неща. Намирането й в България също е предизвикателство - магазини Слънчоглед предлагат изключително шарени пакети, но не винаги имат бройки на място, затова аз препоръчвам да заложите на онлайн поръчка.
През м. декември 2011 г. в София се появи и специализиран магазин за оригами и материали, свързани с това изкуство - книжарница "Сгъни хартийка", която се намира в подлеза при хотел "Хилтън". Повече за това място можете да разгледате на Facebook страницата http://www.facebook.com/hartiika.

Други места, които предлагат оригами хартии и комплекти:
Двете Елши: реален и електронен магазин (цветни хартии - невинаги са подходящи за оригами, затова най-добре е да ги прегледате и изберете на място, а не онлайн)
store.bg: електронен магазин (комплекти с оразмерени части и инструкции за конктретни модели, включително 3D оригами)