22.04.2011 г.

Едно лингвистично пояснение

С този пост се обръщам главно към дамите (и господата, ако ги има), които се занимават с техниката куилинг, но нека и феновете й се чувстват поканени да продължат надолу - смятам, че информацията ще им е полезна.
Става дума за твърде погрешното навлизане на термина в българския език като "квилинг". Не знам къде и кога се корени това, но мисля, че е време да бъде изкоренено и поправено. "Защо?", ще попитате. Защото първо това не е правилното произношение на думата и второ, крайно време е да се отучим да взимаме вече преиначени думи и термини от други езици. В случая говоря за руския език, тъй като предполагам, че именно от там идва това "в", което всъщност трябва да е "у". Срещала съм го така ("квиллинг") в руски крафтърски сайтове, форуми и клипове. Всеизвестен факт си е, че руснаците доста преиначават чуждиците (един съвремемен пример е "Гарри Поттер" - добре че не сме го взели от тях...), но това не значи, че и ние трябва да го правим. Никъде в англоговорящия свят няма да чуете "квилинг", ще чуете "куилинг". И това е така, защото "quill" (в случая със значение "навивам, набирам, надиплям") е английска дума и се произнася по английските правила - "куил". Пуснете си кое да е видео, свързано с куилинг, и ще се убедите сами (стига да не е руско видео).
Затова ви моля, куилинг творци и фенове, започнете да пишете и произнасяте името на изкуството си по правилния начин. Или още по-добре - създайте чисто български термин и обогатете езика ни. Недейте да използвате изкривените думи и езикови правила на други хора - достатъчно сме кадърни, че да произнасяме и пишем чуждиците по полагащия им се начин.
И накрая държа да намекна и натвърдя, че не обиждам и не искам да обидя когото и да било - нито българските крафтъри, нито руския или друг език. Приемете го като забележка от най-добри намерения и се чувствайте свободни да го подминете, ако не отговаря на мислите и нагласите ви. Аз само отбелязвам нещо, което смятам за истина, и ще се радвам, ако повече хора го приемат за такава.
Желая ви весели великденски празници!


Няма коментари:

Публикуване на коментар