28.01.2011 г.

Едно мозаечно оригами и какво да направим с него

Вече съм споменавала бегло т.нар. мозаечни оригами (tessellations) и тъй като са един доста интересен раздел на изкуството за сгъване на хартия, реших да вмъкна един не твърде труден модел между валентинските сърца.
Поначало смятах, че мозаечните оригами не са кой знае колко интересни - сгъваш като луд сума ти време и накрая го забутваш в някой шкаф. Да, но се оказа, че съм била в ужасно грешна посока. Tessellation-ите са чудесни за пригаждане към всякакви нужди и хрумвания. Затова сега освен инструкциите за сгъване ще ви дам и няколко идеи за приложение на мозаечните оригами изобщо.



Конкретният модел, инструкции за който ще намерите малко по-долу, се нарича "Розата на Андреа" (Andrea's Rose) и е измайсторен от Дж. Нолан. Изработва се от квадратен лист хартия, като колкото по-голям е квадратът, толкова повече слоеве се получават. За съжаление, няма перфектни лесни инструкции - прилагам две клипчета и pdf с диаграми и ви пожелавам да се справите с разгадаването им (не е твърде трудно, спокойно). Аз се водих по инструкциите на Сара Адамс (първото видео) и нямах особени проблеми.


Какво да направите с готовия модел? Най-честата употреба на мозаечните оригами е да се сложат срещу силна светлина - лампа или на прозорец - тъй като създават интересен ефект. Ако обаче искате да сте по-практични, можете да използвате (почти) всеки tessellation като елемент в картичка, украса за капак на кутийка или да си направите настолно / висящо украшение от няколко слепени модела. Както виждате, вариантите не са малко (а съм сигурна, че можете и още неща да измислите), така че малко тегавото сгъване напълно си заслужава усилията.




Няма коментари:

Публикуване на коментар