25.09.2010 г.

Оригами "Бриз" (кусудама)

 
Всеки път се учудвам какво разнообразие на клипчета с инструкции има в YouTube. Тази кусудама, например я намерих доста случайно и много се радвам, че стана така, защото е страхотна. Един от плюсовете й е, че предлага голямо поле за импровизация и измисляне на всякакви вариации и декорации. В моя случай избрах тема "роза" - накъдрих стърчащите части и украсих с малка розичка и мъниста в тон. "Скромно" смятам, че се получи много добре. Така че не се страхувайте да експериментирате!



Тази кусудама изисква 12 квадратни листа, като е желателно да са в два различни цвята, за да се получи по-красив ефект. Правят се два типа модули, по 6 броя от всеки - основни, които се прикрепят един към друг, и допълнителни, които се вмъкват в основните. В клипчето с инструкции (по-долу) се започва с правенето на вмъкващите се части и се обяснява целия процес на сгъване и сглобяване. Инструкциите текат доста бързо, затова ще ви се наложи да спирате клипчето и да се връщате на някои места, но като цяло смятам, че е добър пътеводител. Ще ви е необходимо и лепило, тъй като сглобката не е стабилна.
Поради многото сгъване и натрупване на слоеве ви препоръчвам да не ползвате много плътна хартия, защото прегъването в един момент става трудно и неточно. Ако не сте сигурни с какъв размер квадрати ще ви е удобно да работите, направете една-две части на чернова от голям квадрат (напр. изрязан от А4 лист), за да усетите нещата. Аз използвах квадрати със страна около 10 см. и кусудамата ми излезе с диаметър около 6.5 см.

Няма коментари:

Публикуване на коментар