20.07.2009 г.

Пътеводител на галактическия пейпъркрафтаджия

Представям ви моите "размисли и страсти" по подготовката и изпълнението на модели от хартия и картон. Демек полезни съвети и напътствия, ако решите да правите нещо такова, а се чувствате несигурни за някои работи.


Каква хартия да използваме?
Хартията е основният материал, който ви трябва, затова й обърнете специално внимание. Основно тя бива:
1. Тънка. Под тънка хартия визирам обикновената бяла принтерна хартия. Тя е подходяща за модели, които изискват повече огъване, но имайте предвид, че ще се мачка и деформира много по-лесно. В този смисъл тънката хартия при по-сложните модели изисква опит и сръчност, така че съобразете се с тези фактори.
2. Плътна. Плътна хартия или мек картон - аз лично постигам ефекта като залепям един за друг два тънки принтерни листа, но можете и просто да си купите наготово. Принципно този вид хартия е най-подходящ за papercraft, тъй като се мачка и къса по-трудно. От друга страна обаче, огъването по по-сложни начини може да бъде затрудняващо.
3. Гланцирана. Не знам с какви принтери разполагате, но този вид хартия обикновено не понася добре на средностатистическия домашен принтер. Така че използвайте я за украса и апликации или при изработката на оригами. Имайте предвид, че ако се натрупат няколко пласта, сгъването става по-трудно и неточно.
4. Скрап. Списания, вестници, стари тетрадки, ненужни книжки и подобни. Възможни са за използване при правенето на оригами. При избора на плътност и вид на хартията се съобразете с вида на модела - някои оригами не търпят прекалено тънка или много дебела хартия. Не пренебрегвайте и шарките. Използвайте само снимковата или само текстовата част, тъй като ако са смесени, резултатът невинаги е особено приятен за окото. Стремете се да не става голяма шарения.
За да усетите с какъв вид хартия ви е най-удобно да работите, направете един и същи модел с различна по плътност и твърдост хартия и преценете за себе си с коя ви се удава да действате. За някои модели обаче няма да имате право на избор, така че е хубаво да свикнете да боравите и с всякаква хартия.


С какво да биговаме?
При биговането (на английски - creasing) с помощта на не много остър предмет и натиск се фиксират местата, където изделието ще бъде прегъвано. Хубаво е да биговате винаги, независимо дали работите над по-лесен или по-сложен модел. Просто улеснява работата. За целта може да използвате:

1. Макетно ножче. Личният ми фаворит. Преди да започнете да биговате с него обаче трябва да се поупражнявате, тъй като може много лесно да срежете хартията, вместо само да я подготвите за сгъване. Използването му при шаблони от тънка хартия е почти невъзможно.
2. Тъп нож. Също доста добър вариант, тъй като намалява притеснението, че можете случайно да срежете хартията.
3. Непишеща химикалка. Обикновено се налага да натискате повече, но също върши добра работа. Преди да започнете биговането, убедете се, че наистина не пише.
4. Кламер. На доста места го срещам като средство за биговане, но така и не го обикнах.
5. Инструмент за биговане. Не съм ползвала засега. Можете да си го купите от някоя специализирана книжарница или да си поръчате от Интернет. Софиянци да се ориентират към "Слънчоглед". Цената му е около 10 лв.

Преди да започнете биговането на някой модел, пробвайте на листа с шаблона (но извън частите) как "работят" предметите, на които сте се спрели, за да прецените кой дава най-добър резултат. Задължително използвайте линия при биговането.
С какво да режем?
Учудващо, и при методите на рязане има няколко варианта. Те са:

1. Ножица. Естествено, най-често ще употребявате ножицата. Нека е достатъчно остра, за да не сдъвква хартията, и гледайте да е винаги чиста, за да не зацапва шаблоните. Ако сте рязали с нея тиксо, прекарайте пръст странично по остриетата, за да проверите дали не лепнат.
2. Малка ножичка с остри върхове. Използвайте я за по-недостъпни места, както и за изрязване на части от шаблона - демек, за правене на дупки.
3. Макетно ножче. Ако имате по-дълги линии, по които трябва да режете, макетното ножче, придружено с линия, е много добро решение. Разрезите с него са тънки, прави и точни (стига да го насочвате правилно).


С какво да лепим?
Тук вариантите са най-много и в най-голяма степен изборът зависи от вас. Ето моите предложения:
1. Сухо лепило. Използвайте само ако е качествено - т.е. наистина да лепи, а не да "пуска", когато изсъхне. По-подходящо е за тънка хартия, отколкото за плътна, както и за по-лесни модели, тъй като нанасянето става малко трудно в тесни пространства, каквито се получават при по-сложните papercraft-и. Плюс е, че обикновено не оставя следи. UHO ми се струва добра марка.
2. Прозрачно течно лепило. Бих го определила като твърде неподходящо за целта, тъй като много намокря хартията и я прави набръчкана и податлива на късане. Но ако използвате плътна хартия и някой по-елементарен модел, може и да ви свърши работа.
3. "С 200". Класиката в жанра, най-вероятно. Ако изберете него, внимавайте да не слагате прекалено много, тъй като хартията омеква и става податлива на намачкване и късане (особено ако е тънка). За цапането да не говорим. Използвайте плоска четка за нанасяне и равномерно разнасяне на лепилото. Не мажете много части наведнъж, тъй като засъхва сравнително бързо.
4. Други лепила за хартия. Тук ще спомена заглавия като: "Рила", "Хелми", "Pritt Universal". И трите са в (сравнително) течно състояние, така че важат съображенията за "С 200".
5. Двойнозалепващо тиксо. Подходящо е при по-големи площи на залепяне, тъй като трудно задържа по-малките части. Иначе е много удобен материал, тъй като не цапа, не изсъхва като лепилото, ако не залепите частите веднага, не е нужно да държите залепеното място, докато изсъхне, и е сравнително лесно за боравене.
Съобразявайте се с вида на хартията и сложността на модела, когато избирате с какво да го лепите.
Евентуалните допълнения и промени ще бъдат съобщавани тук.

1 коментар: