20.11.2010 г.

Оригами идеи: как да си направим обици


Грешно е да се смята, че оригами е просто някаква фигурка, която правиш и забутваш в някое чекмедже да пожълтява. Всъщност ви трябват много малко въображение и изобретателност, за да превърнете своето оригами в нещо по-полезно и красиво. Една идея, която сега ще ви представя, е да си направите оригами обици. Както сами ще се убедите, ако пробвате, това не е чак толкова трудно, колкото вероятно ви звучи на първо четене. Хубаво е все пак да имате известен опит с правенето на оригами (или на обици), иначе може да ви трябва известно време, докато влезете в ритъм и се справите с обиците. Но нека започна стъпка по стъпка изложението си по въпроса, пък вие преценете в движение.


Първото нещо, за което трябва да помислите, е какво оригами ще използвате. Препоръчвам по-лесни модели, които могат без твърде много затруднения да се направят от малък размер хартия. Естествено, можете да изберете всичко, което смятате, че ще стои добре, стига да можете да го направите в подходящ за обица размер, но тук ще се спра на някои по-известни и по-интересни според мен модели, с които да започнете или от които да се вдъхновите. Доста често използвани, например, са класическият жерав и звездичката, направена от хартиена лента (Lucky Star). Фаворит в моята класация обаче е спиралата на Томоко Фусе – лесна и страхотно изглеждаща. Изключително удобни са и фигурките, направени със Сонобе модул, тъй като той е лесен и предоставя голямо разнообразие от фигури за сглобяване – „диаманти”, кубчета, топчета и др. Много добре изглежда и т.нар. „японски брокат” (Japanese Brocade). Ефектни са и някои по-простички оригами – животни, цветя, листенца и др. Линкове за направата на някои от споменатите съм поставила в края на поста.


На второ място трябва да прецените какъв размер хартия да използвате. В това отношение модулните оригами представляват по-голямо предизвикателство от класическите, тъй като трябва да направите няколко много малки части от няколко много малки хартийки (напр. квадрат със страна от 2 до 4 см., в зависимост от модела), а после и да ги съедините. Съединяването на свой ред обикновено изисква слепяне на частите, за да сте сигурни, че нищо няма да се разпадне. При модулните оригами, които остават кухи, е добре да се измисли и някакъв пълнеж, за да не се смачкат или хлътнат при случаен натиск (аз ги натъпквах с течно лепило Moment на Henkel, но това е един много мърляв начин, затова сега експериментирам с плътен дунапрен и се чудя какво още да измисля). Всичко това май не звучи особено окуражаващо, но големият плюс е в крайният резултат, който е страхотен. Модулните оригами ви дават възможност да използвате повече цветове и комбинации, както и да правите по-сложни и разнообразни фигури.

Трета удивителна – здравината. Ясно ви е, че хартиените обици едва ли ще издържат особено дълго, затова трябва да ги подсилите. „Тайната” е лак. Можете да използвате специален лак за декупаж / хартия или пък обикновен за нокти. Няколкото слоя придават хем здравина, хем блясък на оригамито и обиците ви са готови да издържат доста време. Аз лично използвам лак за нокти, тъй като дава допълнителен бонус към оцветяването и украсата – вместо да си играете с разни брокати на прах или миниатюрни лепящи се елементи, можете просто да си купите няколко такива лака и да свършите работата лесно и без нерви. Въобще, това е още един момент, в който можете да импровизирате много.


 Четвърто – допълнителната украса. Мъниста, декоративни елементи, връзки, пискюлчета и каквото ви хрумне – всичко е възможно, само трябва да си го представите. Аз най-често използвам малки мъниста, нанизани на прозрачна корда, но не бива да се ограничавате само с това – магазините изобилстват от всякакви елементи за обици.

Това може би трябваше да го напиша по-рано, но е хубаво да имате предварителен план-скица на бъдещото си творение. Нахвърляйте си на един лист какъв модел оригами ще използвате, как ще го декорирате, в какви цветове ще бъде и т.н. – винаги е полезно да визуализирате предварително нещата, дори и грубо. Това поне на мен много ми помага, защото мога горе-долу да преценя крайния резултат и да нанеса корекции по идеята си преди да съм налепила и лакирала всичко. Друга помощ ми оказват вече направените от разни хора обици, снимки на които намирам в интернет. Често от чуждите творения ми идват нови идеи, така че ако сте заседнали мисловно и не знаете какво да измислите, обърнете се към вече направеното, за да ви светне лампичката. Ако за първи път правите оригами обици, можете да направите копие на някои, които ви харесват – просто за да се тествате. Оттам нататък оставете въображението ви да си върши работата.



И накрая малко визуализация и полезни нещица. За да не претоварвам поста с многото видео материали, пускам ги само като линкове, дано не ви е твърде неудобно.

Можете да започнете от прословутите обици-звездички: туториал за звездичките; туториал за правене на обици.
Туториал за обици-жерави: тук. Полезен е в доста отношения, тъй като в началото е направен бърз преглед на материали и инструменти, които се ползват в общи линии за правенето на всички обици. Ако инструкциите са неясни поради малкия размер на хартията, следвайте това или друго видео или диаграма и се поупражнявайте с по-голям размер хартия, преди да се захванете с обиците.
Инструкции за също известния „японски брокат” можете да видите тук. Той се прави от 6 части, които по изработката и сглобяването напомнят принципа на Сонобе елементите.
Като казахме Сонобе, давам линк направо към моя пост по темата – мисля, че там ще намерите достатъчно информация и инструкции.
Ето ги и любимите ми спирали на Фусе – отново препратка към пост от блога.
И още някои идеи, които просто нахвърлям като възможности: омега звезда от 6 части, звездата на Острун от 6 части, пеперуда, „нинджа звезда” от 8 части, листо... и всякакви розички, звездички, птички, цветенца, облаченца и други –чки и –ченца.

Пишете, ако имате въпроси или нужда от допълнителна информация и помощ. :)

15 коментара:

  1. Супер, завършила си го.. Още не съм насъбрала смелост да се пробвам, но дано скоро се наканя..
    Поздрави..
    Desenchantee

    ОтговорИзтриване
  2. Смелост не ти трябва - само мерак и малко свободно време. Успех! ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Готово.. Ето какво успях да направя, ако ти е интересно да погледнеш.. http://placeformycrafts.blogspot.com/2010/11/blog-post_22.html
    Благодаря ти, поста ти ми беше много полезен :)

    ОтговорИзтриване
  4. О, страхотни са, браво! :))) Много се радвам, че постът ми е помогнал и се престраши да пробваш. Давай в същия дух. :)

    ОтговорИзтриване
  5. искам такива...
    продаващ ли?

    ОтговорИзтриване
  6. Можеш да ми пишеш на nefer_et@abv.bg да се разберем. Ще ти направя какъвто модел и цвят искаш. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиво,браво за сръчноста и търпението,неща на които днес младите хора не наблягат.още съм нов и сега навлизам в сферата на "оригами" вече направих няколко фигурки и много се зарибих но постепенно ще проуча и останалите стилове.

    ОтговорИзтриване
  8. Между 3 и 4 лв. за чифт - зависи от модела и наличието на мъниста или други декорации. Ако искате да ви изработя, пишете ми на nefer_et@abv.bg, за да се разберем. Имайте обаче предвид, че в момента съм заета със студентски задължения и няма да станат веднага.

    ОтговорИзтриване
  9. tova naistina li e obiknovenna hartiq koqto e lakirana s pezcveten lak za nokti .. :o

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновена или от гланцово блокче - и двете вършат еднакво добра работа и се лакират накрая за блясък и здравина.

      Изтриване
  10. predi da se napravi modelyt li se lakirva ili lsed kato se napravi .. ako ne e v znachenie spored teb koe e po dobre

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лакират се след като се направят, иначе хартията ще е твърда и няма да може да се сгъва.

      Изтриване
  11. kak gi lakirvash taka smsl moita hartiq stava tvyrda a tvoita lyskava

    ОтговорИзтриване