25.01.2010 г.

Сонобе елементи и какво можем да направим с тях

Този дребен и лесен за правене елемент ми разкри необятния свят на модулните оригами. С него можете да направите всичко - от "диамант" (3 части) през куб (6 части) до "топка" (12, 30, 90 или повече части). Като прибавим и различните му вариации, възможностите стават страшно много. Тук съм се опитала да представя различните видове елементи и сглобени модели и се надявам да успеете да се ориентирате сред изобилието информация.


За начинаещите: Sonobe Classic Cube
Това е класическата диаграма за сгъване на един Сонобе елемент. Клипче със сгъването на частите и сглобяването на куба можете да изгледате от тук.


За свикналите: Sonobe Models
За различните модели елементите се прегъват и сглобяват по различни начини. Този файл ще ви е доста полезен, ако решите да пробвате различни от куба фигури. Тук пък можете да видите инструкции със снимки специално за "топката" от 30 части.


За напредналите: Sonobe Variations
Тези, които са master-нали обикновените елементи и фигури, предизвикателствата не свършват. Представям ви Sunken Sonobe и една интересна вариация на Томоко Фусе - тук. Така моделите се получават още по-впечатляващи и интересни.


За експериментаторите
Реално погледнато, със Сонобе елементите могат да се направят всякакви геометрични и негеометрични фигури. По-долу прилагам няколко снимки, които да разпалят въображението на тези от вас, които не са се задоволили с работата по учебник.



Размери и съотношения
Куб: от квадрат със страна 7 см се получава куб със страна 2.5 см
"Топка" от 12 части: от квадрат със страна 7 см се получава топка с диаметър 5 см.
"Топка" от 30 части: от квадрат със страна 7 см се получава топка с диаметър 8 см.

Няма коментари:

Публикуване на коментар