6.12.2010 г.

Коледни оригами

Още от ноември всички ги удря коледната мания, пък стане ли декември, нещата съвсем излизат от контрол - навсякъде намаления и промоции, навсякъде коледни стоки и услуги, та направо да ти призлее колко комерсиален празник е станала Коледа. Всъщност тя сигурно открай време си е така, ама като дете никога не съм го усещала, пък в последните години настроението ми съвсем го няма. Всичките тия "Купи сега на невероятна коледна цена!" и прочее много ми дотягат. И за да избегна блъсканиците по магазините и безкрайното чудене какво точно от зашеметяващото разнообразие стоки да купя, започнах да си правя украсата и подаръците вкъщи на тихо и топло. Така поне мъничко успявам отново да усетя вече избледнелия коледен дух и да се порадвам на празника. И тъй като предполагам, че и вие, драги блогъри, сте в подобно настроение, представям ви някои набързо изровени оригами идеи, с които да се позабавлявате.

Започвам с една страхотна елхичка, която направих преди няколко дни (но все още не съм снимала). Изработва се от 5 части и за най-добър резултат използвайте лепило при съединяването им. Ако искате да си направите по-голяма, висока и гиздава елха, добавете повече части - в клипчето по-долу са показани ориентировъчни размери и ще видите колко лесно става. Самата елхичка можете да украсите допълнително с каквото ви хрумне.


Коледният венец с камбанки, панделка и свещ, който виждате по-долу, има доста удобни анимирани инструкции, които ще намерите на този адрес.


Тук пък има голямо разнообразие на най-различни звезди, но ако не сте свикнали с разчитането на по-сложни диаграми, може и да се затрудните доста.


Играчките за елхата са едни от най-търсените стоки по празниците, но ако искате вашето дръвче или клонче да бъде уникално и различно, направете си оригами висулки. Из Мрежата е пълно с модели и идеи (само напишете christmas origami в google и ще ви се завие свят от многото любопитности, които излизат). По-конкретно обаче ще ви кажа, че играчки можете да правите по метода на обиците - само моделите ви трябва да са по-големи. От опит ви казвам, че по-интересна и красива украса от ръчно изработената рядко се намира.

 Ако се чудите какъв подарък да направите, купете шарена коледна хартия и измайсторете някоя кусудама. Кутийките, които съм представяла досега в блога, са много подходящи за опаковане на по-дребни подаръци. Наскоро попаднах на видео урок за една страхотна триъгълна кутийка, но за съжаление е малко неясен на моменти и падна известно чудене кое как се прави. Ако сте мераклии да се борите, пускам го по-долу. Под него ще намерите още един туториал - за лесна квадратна кутийка с приятен дизайн на капака. От всички кутийки, които съм виждала и правила, все пак най-много харесвам шестоътълната на Томоко Фусе и ви я препоръчвам най-много.



Толкова от мен засега. Надявам се, че сте си харесали и пробвали нещо от предложенията  ми. Не забравяйте да гласувате в анкетата в лявото меню и да споделяте какво ви харесва, какво не ви харесва, какво сте направили и какво бихте искали да се научите да правите. Весела седмица! :)

1 коментар:

  1. благодаря за информацията,със сигурност ще изпробвам елхичке и някои от звездичките

    ОтговорИзтриване