9.07.2011 г.

Оригами "Астра" хибрид (кусудама)

След дълго отсъствие - здравейте отново и благодаря за коментарите ви! Не обещавам да съм по-редовен блогър, но за пореден път ще опитам. ^___^'

От известно време ми се върти в главата да направя няколко туториала за кусудами хибриди - последните седмици доста си поиграх с какви ли не мешаници и вариации и ми се видя забавно. Основната идея е съчетание на различни модели и конструкции, което предполага малко опит с кусудами или свободно боравене с модулни оригами. Затова и поставям този пост в категория "Трудни" - начинаещите и средно напредналите може и да не успеят да възприемат потокът от информация, който възнамерявам да излея. Чувствайте се предупредени.

Първият от, надявам се, поредицата хибриди е смесица между кусудама "Астра" и елементи на Томоко Фусе от книгата ѝ Origami Kusudama. Идеята за този хибрид ми дойде, докато умувах какво да направя за един любим квартален ресторант на име "Слънце". Инструкциите за "Астра" можете да намерите тук - направете всички елементи (6 "слънца" и 8 "пирамиди"), без да ги съединявате.

Допълнителните части (за улеснение ще им казвам "прозорци") се състоят от три (може и повече, но нека не прекаляваме) компонента, като всички се изработват доста лесно. Ще ви трябват общо 12 от тях. Ето и диаграмите (първо се прави елемент с четири "джоба" в ъглите - 1.; след това - елемент "рамка", в който се поставя квадратче - 2.; "рамката" се вмъква в "джобовете" на първия елемент - 3.):



Основен съединяващ елемент тук не са пирамидалните части, а квадрати, прегънати по диагонал (24 бр.), които свързват "слънцата" и "прозорците". "Пирамидите" свързват само "прозорци" и са в случая декоративни, затова можете и да ги пропуснете - аз ги използвам, защото не обичам кусудами с дупки. Условно така би изглеждала конструкцията без "пирамиди":




Пипкавата част, както и при всеки друг хибрид, между другото, е оразмеряването на хартията. Надявам се, че обясненията ми по въпроса ще са достатъчно ясни.
Има три основни размера, които се използват не само в този, но и в много други случаи. Тук е илюстрирано как от изходния квадрат да стигнете до другите два размера:




За първия подтип оразмерете един квадрат по показания начин и използвайте него, за да изрежете останалите - няма смисъл да прегъвате всички. Вторият подтип е лесен - прегъвате основния квадрат по двете дължини и разрязвате по тези линии на четири по-малки квардрата. Ето и за кои елементи кои размери ви трябват:


"слънца" (6 бр.) - изходен квадрат
"пирамиди" (8 бр.) и "рамки" на "прозорците" (12 бр.) - втори подтип
основата на "прозорците" (елементът с "джобове" - 12 бр.) - първи подтип
свързващи квадрати (24 бр.) - втори подтип, разрязан наполовина

"Пирамидите" в посочения в началото линк се изработват от сгънати правоъгълници, получени чрез разрязване на изходния квадрат на две, но тъй като тук те са декорация, а не свързващ елемент, не е проблем да са по-тънки (т.е. изработени от еднослоен квадрат). За свързващите елементи тук се получава правоъгълник, който трябва да сгънете веднъж наполовина, за да стане квадрат, и втори път по диагонал. Двойният слой хартия е препоръчителен, тъй като е добре свръзката да е плътна. Иначе можете да разрежете изходния квадрат на четвърти и да използвате направо готовите квадрати (по 16 бр. от един изходен). Те са удобни и за поставяне в "рамката" (12 бр.). Тук условно се вижда действието на свързващите квадрати, които се залепят за съответните съседни части:


Предврителна сглобка на целия модел; свързващите части (в светлосиньо) влизат в големия "джоб" на "прозорците" и между "слънцето" и основата му (за да изпъкне по-добре):


При сглобяването свързващите елементи се залепят в "джобовете" на показаните части и така се образуват триъгълните празнини, които можете да оставите така или да запълните с "пирамиди":


Надявам се напътствията ми да са били разбираеми. Не забравяйте да покажете творенията си - изключително ще се радвам да видя ваши вариации и смески. :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар