6.11.2010 г.

Оригами снежинка

Предизвикателство № 40 на Картичкофурии ми напомни, че преди време пробвах да правя мозаечни (tessellation) оригами и в някой шкаф ми се намираше една снежинка. Така че духнах прахта от нея и я поразкрасих, за да се включа в предизвикателството. За щастие си пазя и линка към клипчето с инструкциите, така че пускам и него за желаещите да се пробват.

Още няколко думи за изработката на моята снежинка. Както вече поясних, това е оригами, което малко модифицирах чрез разтваряне на централните листчета навън. Така се получи нещо като джоб, в който пъхнах зелен лист хартия с надпис "Merry Christmas". По-светло зелени листчета залепих в "лъчите", а червените части оцветих с маркер. Използвах тези цветове, за да придам на снежинката по-коледен вид, но запазих и доста бели места, за да напомня все пак, че е снежинка. За по-празнично настроение използвах няколко блестящи лака за нокти - червен, зелен и син ситен брокат, концентриран златен и един с дребни блестящи точици, за да не бъдат белите полета съвсем бели (това се забелязва само на последната снимка). Надявам се тази бърза импровизация да ви харесва. :)


  

 









Мозаечните оригами  са в повечето случаи сложни форми, получени чрез множество симетрични сгъвания на един лист хартия, затова не ги препоръчвам на хора, които се изнервят лесно и които нямат много опит с правенето на оригами.  



За тази снежинка ще ви трябва голям шестоъгълник; в клипчето е използван такъв със страна 10 см. Ако не знаете как да си изрежете хубав правилен шестоъгълник, вижте това клипче. За да получите максимално хубав ефект при поставянето на снежинката на прозорец или пред лапма, използвайте паус или подобна прозрачна хартия. Но това го препоръчвам само на напредналите, тъй като с такава хартия се работи трудно. Тъй като има доста устни обяснения по клипчето, добре е да чаткате английски, но предполагам, че и само с гледане бихте могли да се справите. Съжалявам, че не мога да предложа инструкции на български, но засега това е положението.

3 коментара: