29.09.2010 г.

Оригами модулен икосаедър

Тук ще си позволя малко да се отплесна в досадна геометрия - за обща култура и запълване на страницата.

Модулните оригами са вдъхновени от реални фигури и предмети и, естествено, оригамистите обръщат голямо внимание на геометрията, тъй като тя предлага симетрия и голямо разнообразие на различни форми. В много модулни оригами има повече математика, отколкото в учебниците, но това не бива да ви обезкуражава изобщо.

Икосаедърът (на английски Icosahedron), за който става дума в този пост, спада към групата на правилните многостени (още наричани "полиедри"). Това са геометрични тела, които отговарят на едни завъртяни определения, дето не знам някой разбира ли ги. Така или иначе, многостените се делят на няколко вида според характеристиките си - изпъкнали и вдлъбнати, правилни и полуправилни. Правилните се наричат още "платонови тела" и са пет на брой - към тях спада и нашият икосаедър. Полуправилните са тринадесет и се наричат "архимедови тела". Съществува и трета група - тела на Кеплер-Поансо. Всички те са добре разучени и реализирани под различни форми и с различни методи в света на оригами, така че очаквайте да ги виждате често тук.




След това геометрическо отклонение е време да обърнем внимание на практиката. Ще ви трябват 15 квардрата (най-добре в три цвята), срязани наполовина. Сгъвате ги в т.нар. triangle edge модули, които после съединявате в икосаедър. Ето го и клипчето с инструкции:

Няма коментари:

Публикуване на коментар