7.04.2011 г.

Модулна оригами геометрия

От доста време ми се искаше да ви покажа този елемент, но чак сега седнах да снимам клипче с инструкции за направата му. Името, под което го намерих, е модул 135° и това е един наистина страхотен елемент, който може да се използва за сглобяването на буквално десетки геометрични модели. Показаните на снимката са Архимедови тела и на тях ще се спра малко по-долу.

Елементът се прави от квадратен лист, като най-добре той да е с размери до 5 см., тъй като иначе моделите стават твърде големи. Докато свикнете с направата обаче, използвайте по-голям размер, за да ви е по-лесно, и после минете към по-малък.


Обърнете специално внимание на "езичетата", които служат за свързване на отделните части. Няма значение дали те ще са от ляво или от дясно, стига всички елементи да са еднакви. Ако "езичетата" на две части са от различни страни, няма да можете да ги съедините. На снимките долу са показани два случая, за да се ориентирате кое е правилно и кое не.

Колкото до нещата, които можете да сглобявате, идеалните кандидати са вече споменатите Архимедови тела. Те са 13 на брой, като за най-малкото ще ви трябват 18 части, а за най-голямото - 180. Препоръчвам ви да използвате тази таблица за ориентир какво и как да направите. Графа "Edges" отговаря на броя части, които ви трябват за конкретния модел. Таблицата предлага няколко погледа върху телата (цъкнете картинките за по-голям размер), като има и анимации, така че смятам, че ще се ориентирате.
Ако нещо ви затруднява или имате каквито и да били въпроси по изработката и/или сглобяването на частите, пишете и ще помогна със съвети, снимки и ако трябва допълнителни клипчета. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар