30.10.2010 г.

Оригами кусудама на точки и пръски

 

Казах си: защо пък да не направя отделен туториал, в който да покажа някои от моите идеи и техники при правенето на вероятно най-традиционния модел кусудама ("топка" от цветя). Всъщност, не съм убедена, че наистина това се води класическата кусудама, но тъй като не съм попадала на името ѝ, а и най-много се доближава до идеята за топка от цветя, кръстих си я класическа или традиционна за удобство.
И така, това е една кусудама, която вече съм представяла в блога, но тук ще ви преведа стъпка по стъпка през процеса на изработка конкретно на тази петниста хубавица и ще въведа някои промени в модела. Приемам тази вариация за мое изобретение, тъй като досега не съм срещала снимки или туториали, които да я представят, но това всъщност няма голямо значение. Има две основни разлики с традиционната изработка. Първо, за разлика от оригинала, където тичинките са една или три, намиращи се вътре в листчето, тук имаме една вътрешна и две външни. Това хем придава допълнително очарование на цялото цвете, хем прави залепянето на отделните листчета едно за друго по-удобно. Второ, тичинките стоят изпъкнали нагоре и като лъчи се събират в една точка – това е един ефект, който намирам просто за страхотен, затова и започнах да го използвам по-често.
Като цяло е хубаво да знаете, че при класическата кусудама като цяло имате огромно поле за измисляне и прилагане на различни вариации, засягащи предимно вида на тичинките. Множество варианти на тази кусудама представя Мио Тсугава, но за съжаление след многото местения на сайтовете и блоговете ѝ повечето туториали са премахнати.


Нека вече започнем с необходимите материали: пет листа А4, молив, линия, темперни бои в избран цвят (или цветове), по-голям размер четка за рисуване (№ 8–10), макетно ножче, лепило за хартия, връв (вид по избор) и, ако желаете, мъниста за декорация.
Тъй като сме на традиционна вълна, използвам и най-разпространеният размер на частите, който е дължина на квадрата 7 см. Разграфете всички пет листа на квадрати с този размер – по 12 квадрата на лист; общо 60. Постарайте се линиите да са бледи, но различими. Изрежете излишната част.
                                                                 (Цъкнете на снимките за голям размер.)


 Обърнете от неразграфената страна и се позабавлявайте с боичките – пръските се получават чрез резки замахвания с четката към листа. Намокряйте четката с вода в зависимост от желаната яркост и вида на боята и след първите няколко опита ще нацелите желания ефект. Завъртайте листа от време на време, за да не се получат пръските само в една посока. Нашарете всичките листове и ги оставете да изсъхнат хубаво.


Водейки се по предварителното разграфяване, използвайте линия и макетно ножче, за да нарежете квадратите. Не препоръчвам ножица, тъй като рязането с нея не е достатъчно точно, но ако сте по-свикнали и имате точна ръка, можете да я използвате.


Ако искате да подчертаете допълнително тичинките и контурите, оцветете ръбовете на квадратите.



         
  Честито! Вече можете да започнете сгъването на частите. Ако на места има неясноти по снимките, консултирайте се с главния туториал – отбелязала съм докъде ви върши работа.
Най-напред огледайте квадрата и преценете коя част искате да се вижда във вътрешността на цветето, тъй като това е мястото, което се забелязва най-много.
Трябва да изберете някой от ъглите на квадрата. Обърнете откъм гърба (бялата страна) и сгънете по диагонал, за да се получи триъгълник. Избрания от вас ъгъл трябва да е горния.














Сгънете долните върхове на триъгълника към горния връх.















                   Разгънете. В двата долни ъгъла се получават два по-малки триъгълника. Сгънете така, че основата на малкия триъгълник да застане на една линия с лявата му страна за десния триъгълник и с дясната страна за левия.














Разгънете. Притиснете при горния връх на малкия триъгълник с показалеца на лавата ръка, а с дясната отворете получилия се джоб и го сплескайте, като придвижите основната на триъгълника нагоре.


                    До тук можете да използвате и упоменатия по-горе туториал. От тук надолу е моята вариация на тичинките, която е доста проста и бърза.
Сгънете подобната на хвърчило част назад по съществуващата вече централна линия.

Поставете лепило на посоченото място и притиснете с противоположната страна, за да се получи едно листче от цветето.



За да направите едно цвете са ви необходими пет листчета. Поставете лепило на указаното място на един елемент (дясното листче-тичинка) и притиснете съответната част на следващия елемент (лявото листче-тичинка). Повторете, докато не залепите всички пет елемента един за друг до получаването на цветето. Използвайте сигурно лепило, защото между елементите и после между отделните цветя съществува известно напрежение и ако лепилото не държи добре, кусудамата ви може да се разпадне.














                    Направете всички 12 цветя. На този етап може да ви се струват кривички и не особено привлекателни, но това ще се промени, когато ги слепите в топката.


Принципът на залепянето е добре описан във втората част на главния туториал, но нека се спра и на него. Намазвате с лепило външния „ръб” на някое листче от едно цвете и притискате към него външния ръб на друго цвете. За най-добри резултати нанесете лепилото малко встрани, а не по самия ръб. Първите две цветя имат две такива допирни точки помежду си. Избягвайте да лепите по няколко връзки наведнъж – най-добре е да карате една по една. След всяко лепене се уверете, че лепилото е добре хванало и изсъхнало и чак тогава преминете към следващото слепяне.














Следващото цвете се лепи на три места – на допирната точка на предните две цветя и към едно листче от всяко цвете. Местата са показани на снимката.
 













                    Добавете още три цветя, докато получите половината кусудама. Направете и другата половина по същия начин. Можете да се водите по номерацията – това е една примерна последователност на лепене. Вдясно е снимка на обратната страна.














                    Пригответе връвта за окачане и я залепете към едната половина, както е показано. Ако не използвате мъниста или друга декорация, няма нужда връвта да се показва и от двата края.


Поставете лепило точно по средата на местата, където ще се залепи другата половина.


                    Нагласете и притиснете хубаво. Кусудамата е готова!


Проверете дали навсякъде връзките между цветята са здрави и долепете внимателно, ако се налага.

Надявам се инструкциите ми да са били ясни, въпреки че са доста импровизирани, и да сте се забавлявали с правенето на кусудамата. Ако имате въпроси или неясноти, пишете и ще доизяснявам. Ще се радвам и да споделите своите творения. :)

1 коментар: