2.10.2010 г.

Кусудама - вдъхновение от природата и традицията


 Що е то „кусудама”?

     В буквален превод от японски кусудама означава лечебна топка (от kusuri – “лекарство” и tama – „топка”). Идеята за нея (както и за много други неща, включително и оригами) е внесена в Япония от Китай през периода Хейян (VIII–XII в.). В тези древни незапомнени времена тя била изработвана от истински цветя и билки, но днес това е рядкост и повечето се правят от изкуствени цветя (пластмасови, текстилни, хартиени и т.н.), съединявани във формата на сфера.
     Кусудама е чудесен подарък и декорация, но има и по-дълбок смисъл – тя е молитва или пожелание за здраве, благодат, късмет и изобщо за хубави неща. В оригиналния си вид, направена от истински цветя, се използвала за ароматизиране на помещението, където е окачена; в преносен смисъл – за гонене на болестите и злите духове. Кусудама от изкуствени цветя може да се види и днес в някои болници и болнични стаи в Япония като пожелание за болните да оздравеят.

 
     Интересно е да се отбележи, че днес повечето японци свързват думата кусудама с един по-различен вид топка – нещо като пинята, от която при отварянето й падат конфети, панделки и платно с някакъв надпис. Използва се при празненства и за поздравления (напр. „Честита Нова година” или „Честито повишение в работата”). Доста е ефектно.

          

     Друг любопитен факт – приема се, че модулните оригами са наследници на кусудама, тъй като следват идеята за множество части, съединени в едно цяло. Все още обаче съществуват спорове и различни мнения по въпроса дали кусудама трябва да се смята за модулно оригами или не, тъй като разпространените похвати за съединяване на частите в нея са зашиване и залепяне. А това противоречи на основната идея на оригами – само сгъване, без помощни средства. Както ще се види по-долу обаче, има и видове кусудама, които определено се числят към семейството на оригами. А и самото изкуство за сгъване на хартия е много либерално в това отношение и съществуват какви ли не негови разклонения, където всичко е позволено (виж „Изкуството за сгъване на хартия”).


Видове и техники

     Най-популярните кусудама модели се изработват от 30 до 60 квадратни листа, които се сгъват по еднакъв начин, за да оформят отделните елементи. Те обичайно представляват стилизирани цветя и топката се оформя чрез залепяне или зашиване на тези цветя едно за друго, в процеса на което се поставя и връв за окачане. В общи линии това е цялата философия.
     Постепенно биват измисляни нови и нови видове кусудама, а с бумът на модулните оригами бившата лечебна топка се превръща в обект на голям интерес от страна на дизайнерите и феновете на оригами. Появяват се нови видове кусудама, които запазват традиционната представа за топката от цветя, но използват само оригами техники. Лепилото и иглата отстъпват място на по-сложни хартиени елементи, които чрез вмъкване един в друг оформят топката.


     За популярността на този вид оригами свидетелстват и книгите, посветени изключително и само на кусудама. Заслуги в тази област имат предимно Томоко Фусе, Йошихиде Мамотания и Макото Ямагучи. Моделите на Томоко Фусе се радват на голяма популярност, а различните вариации на Мио Тсугава са подходящи и за начинаещи.
         
     „Жанрът” кусудама предлага огромно разнообразие на модели, техники за изработката им и нива на трудност. Характерно за всички обаче е изискването за търпение, тъй като повечето кусудами се изработват от повече от 30 отделни части. Те са и поле за въображението на правещите ги, които имат голяма свобода и възможности да създават нови вариации, да използват различни хартии, шарки и декорации. В този смисъл кусудама наистина не е типичното оригами, направено за запълване на времето – тя предизвиква към творчество и изобретателност, към търсене на красивото и хармоничното. И накрая, след всичкото сгъване и подбиране на върви и мъниста, се учудвате колко истински и живо изглежда това творение от неживата природа.


     Популярни кусудами са класическата (първата снимка в поста) и нейните вариации; също Venus, Sea Urchin, Chrysanthemum, Spring, Curler, разновидностите на Diamond и др. Потърсете техни снимки и инструкции - в youtube е пълно с видео уроци (препоръчвам туториалите на barbabellaatje; можете да разгледате и моят playlist с туториали или да потърсите какво е качено в блога).

Източници и полезни линкове

Няма коментари:

Публикуване на коментар